Förr - för länge sedan, långt innan jag blev trädgårdsdesigner - så var jag inköpschef på NK här i Stockholm (presenter, glas, keramik mm). Det var en härlig tid då jag reste till olika länder, bl a Italien två gånger per år för att köpa in varor.
Väl i Italien (den vackra staden Florens var basen) hade jag alltid med mig en medhjälpare/tolk som hette Mario, en äldre herre (60+ år) "italienskt distingerad" med grått hår och läderaktig hud från många timmar under solen, och alltid oklanderligt vackert klädd. En typisk Florentinare helt enkelt:-)
Olivträdet kan bli runt 1500 år gamla, men världens äldsta olivträd är hela 3000 år gammal och finns på Kreta. |
Mario skickade alltid med mig hem en liten dunk av hans familjs olivolja, så att jag kunde laga min mat med rätta oljan... Det var då jag lärde mig hur olivolja och framförallt extra virgin olivolja egentligen skall smaka... Och det är stooor skillnad på "the real thing" och det vi köper i affärn här... Och färgen som Marios olja hade var helt underbar, djuptdjupt olivgrön, väldigt olik de flesta oljor jag ser här.
Man behöver plocka ca 3600 oliver (omkring 6 kilo) för att man ska få en liter bra olivolja. Och en stark yngling plockar omkring 150 kilo oliver på en dags arbete, så man förstår att riktig virgin olivolja är en dyr produkt. Oliverna måste nämligen plockas för hand från träden, eftersom att de inte får vara övermogna o falla till marken. Då blir det en sämre olja och antagligen är det den oljan vi normalt köper här för nån femtilapp per flaska.
Visst är det synd att vi inte kan odla oliver här hos oss (...ännu - det kanske går snart med tanke på den globala uppvärmningen), dels för oljans skull, men också för att det är ett så oerhört vackert träd, både trädets form och den gröngrå färgen på bladen, allt är vackert och smakfullt.
För den som inte vill vara utan vackra gröngrå blad kan kanske "Nordens olivträd" - Silverpäron (Pyrus salicifolia) vara ett alternativ, i varje fall om ni bor upp till zon 4.
Det var allt för idag, ha en underbar söndag!
PS Tack för alla goa kommentarer och råd
och Hejhej till alla nya läsare, kul att se er här!