Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

torsdag 4 februari 2010

The Global Garden Report 2010


Idag har jag varit på presskonferens och fått ta del av en färsk rapport om vad världens trädgårdsbloggare skriver om TRÄDGÅRD SOM TREND 2010.

Man har tittat på bloggar från tretton länder från olika kontinenter, läst 1,4 miljoner inlägg (datorhanterat förståss) och bearbetat resultatet till en tjock rapport.
Och vad skriver trädgårdsbloggarna om tror ni? Vilka är de starkaste globala trenderna?


Köksträdgården...
1. Överlägset största globala trenden är en egen köksträdgård. Längtan efter att odla sin egen mat. Man vill veta var maten kommer ifrån och hur den har odlats.
Och man vill dessutom odla maten snyggt och på ett inspirerande vis, gärna integrerat med resten av trädgården. (Gott, ekonomiskt och vackert. Vad kan man mer önska?)Den ekologiska trädgården...
2. Kan ses som en motreaktion mot det utbredda användandet av gifter inom livsmedelsindustrin. Vi vill leva och äta hälsosammare, men också spara pengar om man jämför med att köpa ekologiska frukt och grönsaker. Det är ok att lite gå tillbaks till 50-talstrenden att vara självhushållande.

Trädgården som fristad... Feel-good garden
3. I en hektisk värld blir hemmets lugna vrå allt viktigare. Allt fler ägnar sig åt trädgårdsskötsel för att varva ner. Det är här vi laddar batterierna och tar tillvara på naturens lugnande kraft. (Min typ av trädgård:-)...)

Den stylade trädgården...4. Det har ju länge varit aktuellt att styla allt möjligt. Huset, hunden, oss själva. Nu har turen kommit till trädgården. Vi piffar som aldrig i vår trädgård och gör den till vår egen lilla oas. Prylar, möbler, trädgårdsverktyg... allt skall vara utvalt och personligt. (Och det blir ännu mer i år...)

Den vildvuxna trädgården...
5. Trenden att vilja skapa en vacker, vild trädgård där naturen har sin gång, uttrycker också en självständighet och ett sätt att förverkliga/personifiera sin egen trädgård. Vi vill återskapa det vilda i våra liv, som kanske försvunnit. (Intressant att motsatsen till stylad trädgård, dvs vildvuxen trädgård kommer nästan lika starkt.)


Trädgården som social knutpunkt...
6. Vi vill fortsätt att sitta i våra loungemöbler, laga mat och umgås på ett skönt och ordnat sätt utomhus. Trädgården är vårt nya vardagsrum som skall vara upplyst och uppvärmt så att vi kan ta vara på alla tillfällen att vara där. (En självklarhet nuförtiden.)
Cityträdgården... Urban farming...
7. Enligt rapporter så kommer 75% av världens befolkning att bo i städer om ca 20 år. Det ställer redan nu nya krav på att hitta andra sätt att göra städerna grönare. Förutom att odla på balkongen eller på taket, så kommer vi att se mer av udda odlingar som subkulturer typ Guerilla Gardening-grupper står bakom. Dessa grupper försöker redan idag att visa möjligheten att odla upp otippade platser i det offentliga rummet. (Spännande tycker jag.)Ett prunkande paradis..8. Att lägga ner mycket arbete på sin trädgård är oftast ett måste för att få en prunkande trädgård. Denna trend handlar om kärleken till sin trädgård och glädjen att arbeta mycket hårt i den för att kunna njuta av resultatet. Man planerar sin trädgård, reviderar sina planer, gör om sin trädgård helt eller delvis... som en naturlig del av fritiden.Paradiset i en kruka eller två...
9. Krukträdgårdar poppar upp över hela världen, och återspeglar en längtan till naturen även om man inte har plats för annat än några krukor. Vi kommer att se mer krukodlingar framöver, och också mer av grönsaksodling i krukor. (Superbra sätt att odla grönsaker på.)

Växthusträdgården...10. Växthuset står för mycket mer än bara egenodlade tomater. Växthuset är en eftertraktad pärla i trädgården som man också inreder och gör användbar för umgänge, eller en plats för att mysa och läsa en bok. Växthuset är guldkanten för trädgårdsbloggarna, det lilla extra, men också tecknet på att man tar sitt trädgårdsarbete på största allvar. (Eller tar sina egna behov på största allvar?)

Är du mer intresserad av rapporten The Global Garden Report 2010, så kan du läsa hela rapporten på www.husqvarna.com/press.
Det är Husqvarna som står bakom uppdraget, och Kairos Future http://www.kairosfuture.com/ har utfört och sammanställt den.

PS Bilderna i detta inlägg är delvis från rapporten, delvis mina egna.

10 kommentarer:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Låter nästan som de tjuvläst min trendspaning;)
Allt med trädgård verkar rätt tycker jag!
Eva
Nu ska jag lägga in dig i min lista.

Trädgårdsmakaren sa...

Javisst verkar vi väldigt globala i vårt sätt att tänka trädgård. Kul och intressant att se rapport om.
Ja, allt med TRÄDGÅRD är ju ALLTID RÄTT!!

Rosnettan sa...

Men hallå! Var var rosenträdgården? Rosor kan man ju inte leva utan!

Trädgårdsmakaren sa...

Ja, jag vet Rosnettan.Hur tänkte de där?
Jag tror den ingick i det Prunkande Paradiset (punkt 8)... annars vete katten...

Trädgårdsdrömmar sa...

Intressant!!!
Det var en Ekbladshortensia
Hydrangea quercifolia Burgundy. Vi köpte den på Sofiero 2008. Hoppas att den överlevt vintern. Vi har ju sååå mycket snö så förhoppningsvis skyddar snön den. Vilken underbar blogg du har, är glad att du hittade till oss...så vi hittade till dig.
HA det gott
Carina

The Secret Garden sa...

Vad roligt att du hittade till min blogg och då hittade jag ju hit! Verkligt vacker sida. Intressant och så vackra bilder!
Trender i trädgården är spännande. Jag har nog en trädgård som man kan sammanfatta med ordspråket: koka soppa på en spik.
Det som jag velat åstadkomma har ej varit riktigt genomförbart, bla växterna som ej funkar här i norr..så jag har fått göra vad som göras kan av det material som fanns att tillgå. Lite tråkigt, men ändå..

Trevlig kväll!

Anonym sa...

Mycket intressant rapport, visste inte om den...och så har jag hittat en ny fin trädgårdsblogg, jag återkommer.

Kalo sa...

Kul läsning. Visst hade vi kunnat gissa oss till många punkter vi trädgårdstokiga? Vilken fin blogg! Fågelkvittret höll på att skrämma livet ur mig först:).
Karin

Trädgårdsmakaren sa...

Oj, det var ju inte precis meningen att herr Koltrast skulle skrämmas... fågelsång är det enda ljudet jag lyssnar på om dagarna, det är så fridfullt (trodde jag då;-))

HelenJ sa...

Jag har beställt hem den rapporten, för att läsa den i lugn och ro. Helt klart intressant, tycker jag!

Du frågade om min Strelitzia - jag köpte den på Trädgårdspaletten i Malmö för ett år sedan. den ska vara "svår" men jag tänkte ändå ge den ett försök. Inte nog med att den blommar nu - en knopp till är också på gång!
/Helen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...