Inlägg med innehåll av...

allé allergi altan atrium avskärmning balkong barnvänligt barock barrträd beige belysning beskära besvärligt läge besöksträdgård blad blickfång bloggvänner blå boktips brun buske cement cottage garden damm doft dröm ekologisk eld entré event Fat Cat House and Garden fika fjärilsväxt formklippt fruktträd fuktigt fundering fåglar färg färgstarkt förråd försommar gatsten giftig grafiskt granit grind grus gräsmatta grön gul gång gästdesigner gödsla häck hönshus höst höstfärg illusion info inne innergård inomhusväxt inredningstips inspiration insynsskydd japansk jobb jord jordkällare jubileum jul kalkhaltig jord klättrare koloniträdgård kompost koppar kruka kurbits köksträdgård landskap lantligt lekfullt lekstuga lektion lerjord lila lime lounge mager jord make over marktegel marktäckare medelhavsträdgård metall miljövänlig modern morisk mossa motljus mottrend mur mässa mönster natur naturträdgård nya produkter nyttodjur odlingstråg ogräs ohyra orange orangeri parkeringsplats perenner perfect partner pergola pH värde plank planteringsbord Plantskola plattor pool press prydnadsgräs purpur pyssel radhusträdgård recept redskap renässans retro ritning romantik ros rosa rosalila rost ruin röd sensommar sittplats skiffer skugga skåne slottsträdgården slänt snabbväxande sommar sommarblommor sommarlök spaljé staket staty sten ståndort surjord svamp svart sådd teknikfix terracotta terrass torrt trappa trend trend 2010 trend 2011 trend 2012 trend 2013 träd trädgård trädgårdsmakaren trädgårdsprydnad trädgårdsröj trädkoja trädäck turkos udda undersökning utekök uteplats utlottning variegerad vatten vattenkannor veranda vilsamt vindtålig vinröd vinter vintergrönt vitt vår vårlök växthus växttunnel växtzon woodland Zetas Trädgård zink äng ölandssten ön övervintra växter

Eller följ här...

söndag 15 juli 2012

Före- och Efter. Make-Over bilder.

Är det nån som undrar om jag ska visa några jobb-bilder snart? Jo, det ska jag väl, men som vanligt räcker inte tiden till att göra sådär snygga före - efter - inlägg som jag vill göra. Men en liten Make-over ska ni få. Det regnar nämligen idag. Surprise surprise... .. ..
Det här är bilder från en kund vars trädgård jag ritade förrförra året, och som anlades våren därpå. Det var en ganska stor make-over  och den blev väldigt bra tycker jag själv (och Cathrine som bor där; Hej Cathrin... om du läser det här;-)
Rakt fram från den stora uppfarten såg man rätt in till grannen i öster, där de brukar ha sina  bilar uppställda bakom stora granarna. (Vi har alltså passerat själva husentrén och ska snart svänga av mot höger till "källaringången/groventrén" längs gången av ölandssten. Fult cykelskjul till vänster)


Nedan ser vi samma cykelskjul rakt fram, och källaringången/groventrén är nu till vänster bakom  vedstapeln där, som man också byggt ett litet tak över. En ganska vanlig syn på en bortglömd sida av huset. Lite gräs, en vedstapel och något buskage. De tre fönstrena på denna sidan går alla till köket och matplatsen, så därför kändes det viktigt att lösa den tråkiga utsikten mot en lite "skräpig" granne som renoverat på sitt hus i flera år. (Somliga grannar blir ju aldrig färdiga som ni vet och har man otur så har de byggskräp liggande år efter år...)De två första bilderna från hösten då jag fick uppdraget som skulle påbörjas kommande vår. Under vintern besökte jag trädgården flera gånger för att "känna in mig" och lära känna familjens behov genom samtal.
Jag ritade så småningom en skiss på hur det skulle kunna se ut och familjen tyckte det kändes rätt för dem.
Som ni ser har jag tänkt att gången skall vara en rejäl yta som ger en mer definitiv rikting än vad gräsmattan gör eftersom detta är den väg man går för att komma till baksidan av huset/poolområdet. Jobbet påbörjades på våren så nu ser man ännu bättre att grannen "bor nära".
Jag tyckte det skulle vara fint att plantera en hög häck ett par meter från staketet eftersom familjens stora hund brukar gilla att "gå på toa" där och då kunde han göra det "bakom häcken" så att säga. 


Cykelskjulet fick sig också en slev av förändringens vindar när jag ändå var i farten:-) Gången ner till källaren bytte material från ölandssten till granit och den forna gräsmattan blev en grusyta med stor härlig rabatt mot den välvda häcken. (Här blommade miljoner narcisser i våras men jag glömde fota dem...) Grusgången smalnar av för att lugna ner energierna mot den kommande uteplatsen när man rundar hushörnet.
Till höger på nedanstående bild ser du att jag planterat avenbokshäck och bakom den syns en liten stepping stones-gång så att man kan sig ner bakom häcken och hunden kan springa runt häcken när han är "färdig":-)


Här nedan  ser man hur ytan bakom huset också har grävts ur och ska bli en jätteuteplats på nästan 80kvm.. Om du räknar till tre pallar (från höger) så är det där avenbokshäcken så småningom skall "sticka in", alltså snett mittemot staketet till källaren.


Här nedan en bild på stepping stones-gången. Man ser både slutet av den välvda häcken på vänster hand och början på häcken som skall "runda av" och "rumma in" uteplatsen till höger där. Förutom att gången naturligtvis kan användas är det en viktig utsikt från köksfönstrena/matplatsen.

  
Och nedan en bild på den stora uteplatsens vänstra hörna och utsikten ner mot poolområdet. Poolhuset har också fått sig en make-over, den hade annan färgkombo och stora fönsterpartier runt om så det kändes som ett akvarium. Vi bytte färg och byggde igen de bakre fönsterpartierna, så blev den mer mysig att använda. (vill du se mer från detta projekt så gör det här)


På den sista bilden så står jag  längst bort med cykelskjulet i ryggen, källarnergången till höger, rakt fram skymtas poolhuset och spaljén som avslutar poolområdet.  Den lilla sittbänken ser man från uppfarten och huvudentrén, det är inte meningen att man ska sitta här, men det ser lite gulligt ut både från köksfönstrena och när man kommer som gäst och ska hälsa på:-) Dessutom så används källaringången varje dag, så det var viktigt att denna sida blev så mysig som möjligt av den anledningen också.

Avenbokshäck och en mullig rabatt med vanlig flocknäva som marktäckare. Såhär i juni blommar alliumen, senare i augusti kommer  solhatt och astilbe att ta över på höjden. Knappt synligt är den vitblommande lagerhäggen  (Prunus laurocerasus 'Mano') närmast häcken bakom flocknävan. Till vänster om gröna bänken , överblommad vit bollviva (Primula denticulata 'Alba') och vanlig gul daglilja (Hemerocallis lilioshadelus) som strax ska börja blomma efter allliumen är över.
Det är nästan svårt att förstå att detta bara var en gräsmatta en gång i tiden. Jag tycker lösningen känns naturlig. Visst skulle man kunna löst uppgiften annorlunda med en slingrande gång osv osv osv, men ibland får man avstå småmys för att "the big picture" är viktigast. Och denna lösning var bäst i denna trädgård och för denna familjens behov.

Vill ni se mer så har jag skrivit ett tidigare inlägg alltså.

***


Häääj från mäj...;-)


PS Imorrn kommer min brorsa och skall hjälpa mig att sätta fönstrena på plats på verandan!
OMG OMG som jag längtat!
14 kommentarer:

M/S Design sa...

Det blev mycket snyggt!!!!och privat.
Kram
Mariana

Anonym sa...

Det blev jättesnyggt!!! Eller skitsnyggt på ren skånska =P
Jag är såååå tacksam för min trädgårds omgärdande, höga, insynskyddande häckar som gör att grannen kan få ha vad han vill på sin sida häcken utan att det stör mig. Man glömmer lätt att uppskatta det men när man ser hur andra har det då inser man =)
Ha det gott / Kramen gittan

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Älskar sådana här före och efterinlägg. :) Ska genast kika vidare på dina länkar.
Kramar!

Den passionerade trädgårdsturisten sa...

Hej Hillevi!

Det var roligt att se hur du har gjort.
Ganska oväntat att trolla bort hela utsikten och lumma till det så fint.

Vackert med gången fram och en lång perenrabatt med lugn bakgrund av avenbok.

Köpte du höga avenbok från början?

Tack för titten och ha en härlig sommar. !
Trädgårdskribenten Ann Larås

Haverose sa...

Sikken et flot arbejde og landskabsdesign, du fik lavet her! Familien må være meget glad :-)
Sommerhilsner
Rose

Vårt röda hus sa...

Gillar att se dina före-efterbilder från dina arbetsplatser. Ja, och från dina egna hemmaprojekt inte minst!

Ha en bra vecka och lycka till med fönstren.
Kram Eva-Mari

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.

Taaaack för alla goa kommentarer! Och sommarhälsningar. Kram tebaks!!

Gittan: Jag vet.... det går så fort att glömma när man gör om något, och har man inga foton kvar att jämföra med så är det än värre. Jag förstår att du är glad för ditt buskage:-)

Ann: Japp, familjen valde att köpa stora exemplar från början eftersom grannen aldrig verkade bli klar med sitt renoverande...

Anna-Maria sa...

Läckert! Jag som ääälskar grusgångar blir extra förtjust! Och så gulligt att du tänkte på hunden ;-D

Anonym sa...

Minns inte längre hur, men jag halkade in här för någon månad sedan och har efter det blivit en trogen läsare. Tänkte att det kanske var dags att ge mig tillkänna. Min egen tomt ser efter om- och utbyggnad ut som sju svåra år och jag blir så glad (!!!!) av all underbar inspiration som jag får av dig.
MVH Karin

Drömgården sa...

Vilken lyckad make over! Ursnyggt!

Anonym sa...

Älskar före- och efterbilder! Så lummigt och fint men samtidigt praktiskt du har fått till det här. Jätteroligt att se dina jobb här på bloggen!

Ha det bra!
Åsa

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

.


Tack o tack igen!

Va kul med ny läsare som halkat in här, och xtra kul att ni gillar:-)

Anonym sa...

Hejsan! Tack för en mycket bra blogg! Vet inte om du tar önskemål, men jag skulle hemskt gärna vilja läsa lite om växter man kan plantera på terasser och vid dörrar etc för att bli av med mygg (om det finns några sådana). Vore toppen ett myggår som dettta!

Cattis och Eiras trädgårdsblogg sa...

Hej,
så bra det blev! Superbra!
Och allt passar så bra till huset som man skymtar lite på bilderna.
Många faller för att göra något supermodernt till sitt gamla hus och det ser ibland rent för jäkligt ut! Jag älskar när trädgårdsdesignen anpassas dels efter husets karaktär och dels efter familjens behov och hur de använder sin trädgård.
Snyggt!

Kram, Eira

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...