Jag tänker mycket på miljön, både stort o smått i min vardag. Och eftersom vi äter mycket grönt i vår familj så tänker jag på all frukt och grönt som fraktas runt världen på ett inte alltför miljövänligt manér.... Kan någon verkligen förstå varför man ska kunna köpa färska ärtskidor från Sydafrika mitt i vintern, när man istället kan välja samma sort från Sverige ur frysdisken?? Ofattbart!
Just nu lagar jag mest rotfrukter, eftersom det är det mest miljövänliga just nu. Och oerhört nyttigt o gott förståss:-) Mina barn har nog aldrig tänkt på att vi har olika gröna tillbehör under året, jag tror de isåfall tänker att grönsaksvariationen bara är en naturlig del av det som serveras.
|
I somras odlade jag potatis i krukor, det blev inte många för jag skötte inte om dem i början...
Men de få knölarna smakade gudomligt!! Pröva Amandine i år om ni har tillfälle att sätta några potatisar! |
Och eftersom jag är inne i ett "list-flow" just nu så måste jag visa denna braiga och hjälpsamma lista från sajten LivingGreen.se om det är någon därute som känner sig osäker på vad för grönt man ska välja ur ett ekologiskt miljöperspektiv. Listan är sammanställd av Johanna Arogén på Living Green.
Säsongsguide - frukt och grönt när det är som bäst Alltid i säsong: vitlök, morot, potatis, syltlök, rödlök, rödbeta, gul lök, palsternacka, rotselleri Därför gillar vi råvaror efter säsong: - Vi minskar på miljöbelastningen genom att inte frakta grönsaker långväga för att kunna äta tex apelsiner året om.
- Vi minskar på energiförbrukningen i växthus när vi köper råvaror som odlas utomhus och i vårt närområde.
- Smaken är godare!
- Vi får mer för pengarna.
- Vi hinner längta efter en smak. Ta tex kantarellsäsongen, den är värd att vänta på.
Genom att handla mat efter säsong får du de bästa råvarorna som finns just då - och gör dessutom en god gärning för miljön. Här är en enkel guide över säsongens frukt och grönt. Januari - mars Grönsaker: - brysselkål
- gulbeta
- jordärtskocka
- kålrot
- broccoli
- grönkål
- aubergine
- lök
- palsternacka
- romanesco
- fänkål
- morötter
- rotselleri
- mangold
- potatis
- paprika
- rödbetor
- vitkål
- spenat
- rödkål
Frukt: - svenska äpplen
- citron
- kiwi
- apelsin
April - juni Grönsaker: - isbergssallad
- lök
- potatis
- broccoli
- kålrot
- fänkål
- morötter
- mangold
- rotselleri
- blomkål
- palsternacka
- rödbeta
- haricots verts
- purjolök
- salladskål
- frisésallat
- vitkål
- sparris
- dill
Frukt: - svenska rabarber
- persika
- citron
Juli - september Grönsaker: - blomkål
- broccoli
- färska bönor
- fänkål
- gurka
- isbergssallad
- kronärtskocka
- kålrabbi
- kålrot
- lök
- mangold
- majs
- morot
- palsternacka
- huvudsallat
- romanesco
- paprika
- potatis
- purjolök
- rotselleri
- rädisor
- rödbetor
- salladskål
- sockerärter
- sparris
- spenat
- stjälkselleri
- tomat
- vitkål
- zucchini
Frukt: - rabarber
- vinbär
- nätmelon
- körsbär
- krusbär
- jordgubbar
- hallon
- blåbär
- plommon
- päron
- melon
- nektarin
- persika
Oktober - december Grönsaker: - blomkål
- brysselkål
- grönkål
- kålrot
- stjälkselleri
- gulbeta
- jordärtskocka
- lök
- morötter
- palsternacka
- potatis
- vitkål
- spenat
- purjolök
- rotselleri
- rödbetor
- rödkål
- salladskål
- endivesallat
- aubergine
- paprika
- broccoli
Frukt: - citron
- kiwi
- apelsin
- äpple
- granatäpple
- päron
Av: Johanna Arogén, johanna.arogen@livinggreen.se |
13 kommentarer:
Nu har jag kopat listan! Att tänka ekologiskt och miljösmart innebär att äta det som finns under varje säsong.
Ha en fin fin fredag!
Kram,
Regina
Toppen tack, den här kommer till användning! Funderar också på hur man bäst tar tillvara på det som odlingar och växthus förhoppningsvis kommer att ge. Tomater tex, hur vinterförvara, förutom att soltorka dem i ugnen förstås...? Det kommer att bli mycket trial and error så här första säsongen!
Kram Susanne
Härlig lista må jag säga. Det brukar inte vara så svårt att märka vad som är bäst, kollar tillgång och priser. Amadine köpte jag på mässan i Älvsjö och den va riktigt god. Sparade etiketten så jag skulle minnas. Själv är jag en potatisälskare. Vi ska provodla några sorter för bedömning i år. Återkommer om det i bloggen. Kram Pia
Jätte bra lista. Utskriven och monterad på kylskåpet!!!!!
Även om man tänker på att köpa säsongs betonat redan är det ju en kanon bra påminnelse.
Men vilket bra inlägg! Det ska jag printa ut så jag kan påminna mig.
Ha det bäst!
Kram Hélena
Såg också den listan, riktigt bra!
Och tack för biljetterna, de kom idag. :o)
Visst är den braaaa! :) Det är så lätt att man glömmer bort sig utan, även om jag tycker att just priserna i butiken skvallrar ganska mycket om vad som är i säsong just nu. Mycket av något = lägre priser (oftast i alla fall) ;).
Kram/ Anna
Hej
vet inte hur jag hamnade här, men tack en års lista på frukt och grönt var behövligt. kopierar den så jag kan sätta upp den och bli påmind. ( mäste bara berätta att jag har katter och nu när jag gick in på din blogg och fåglen började kvittra så vaknade katterna och började gå runt här och pratar ;) lite kul ) ha en bra dag.
Hej Hillevi,
Tack för listan. Det har jag gått och funderat på lääänge. Jag tycker det är bra att du väcker oss ur vinterslummern och får oss att tänka till om vad vi stoppar i oss.
Jag läste ditt förra inlägg om köttproduktionen och kommentarerna som jag fann väldigt intressanta. Själv har jag svårt att formulera i ord exakt vad jag tycker just nu. Det är många fakta att ta in. Jag försöker att se och förstå det från båda hållen så att säga. Jag kanske sticker ut hakan nu men, jag tror att de som opponerar sig mot detta även är rädda för att vi helt ska sluta äta kött..? och det är väl inte tanken.
För ett par år sedan var jag på ett seminarie och lyssnade på Mats-Eric Nilsson som skrivit "Äkta vara". Väldigt upplysande och det fick mig att ändra mitt tänk och handling ännu mera än tidigare.
Det mesta går på slentrian när vi handlar och jag är inget undantag. Att förändra matvanorna är en process och det tar tid att lära sig och hitta rätt. För mig sker det gradvis. Med hjälp av dig har jag nu ännu mer information och upplysning att till mig. Det tackar jag för!
Kram Sanna
Vilken bra lista, stort tack och trevlig helg.
Vilket bra inlägg!
Tack för boken, den kom i dag. Jag kommer säkert ha god nytta av den, är det bra eller dåligt? ;-)
Ha en fin helg!
Hej där!
Jag har notoriskt vägrat köpa kenyanska sockerärter. Egentligen inte för att hindra dem att handla med varor men för att vi i sverige måste ju ha bra, goda, starka och klimantzonsanpassade sorter som kan gå för komersiellt bruk. Eller är jag helt ute o cyklar? Du som är så duktigt och kunnig, vilka sorter skulle du föreslå en optimistisk hobbyodlare att börja med? Jag har odlat under ngt sommrar men de blev mest till mumsbitar för stunden.
Många hälsningar
Sara B
Skicka en kommentar